CRITICA RAȚIUNII PURE

Asta se întâmplă când așezi ideile pe cant. Bine, dar asta se întâmpla prin secolul al XVIII-lea, pe vremea lui Immanuel Kant, veți zice. Da, pentru că pe atunci lumea încă era în căutarea Adevărului. De atunci însă, Critica și Rațiunea și-au pierdut din puritate. Pentru că acum trăim în epoca ‘Post-Adevăr’. În care nici Adevărul nu mai e ce a fost (”Truth isn’t truth”), după declarația lui Rudy Giuliani (fostul primar al New York-ului, pervertit între timp în calitate de avocat a lui Trump).

Un grup de cercetători cerebeli dar băgăcioși au demonstrat după multe experimente efectuate pe șobolani umani că, deși ar trebui să existe o singură realitate mare și grasă pentru toți, în realitate, fiecare percepem propria realitate. Mai mult sau mai puțin oarecum identică…

De aici, un alt grup de savanți (mai puțin cunoscuți), au dezvoltat tehnici de alterare a realității și manipulare a percepției. Procedeul nobilei științe cu un pronunțat caracter umanist a ajuns să fie cunoscut sub numele de Propagandă. Fiindcă ți se propagă-n glandă cu intensitate și nebăgare de seamă, transformând victima în agresor și agresorul în victimă.

De exemplu: ți se prezintă la televizor o banală oaie. Dar plecând de la unghiurile camerei de filmat, lumini, umbre, contraste de culori, montaje de imagini și până la textul și intonația naratorului, totul este conceput ca să te convingă că privești…un măgar. Ptii drace ! și puteai să juri că la un moment dat a fost oaie ! ( îți șoptești înmărmurit în sân).

Dacă iți cunoști din punct de vedere psihologic victima (publicul țintă), la nivel microscopic, cu ce îi place și ce nu, de ce se teme și de ce nu, care-i sunt valorile, clișeele mentale istorice etc, etc , îi poți inocula idei, concepte, ‘adevăruri’ trunchiate, realități distorsionate, fără ca el măcar să fie conștient, canalizându-l spre o opinie sau reacție (favorabilă propagandistului), pe care în mod normal nu ar fi acceptat-o.

În decursul timpului, tehnica de prostire pe față cu materialul clientului a ajuns atât de elaborată și de sofisticată încât s-a transformat într-o redutabilă armă strategică, mai eficientă decât forța armelor convenționale.

Sub presiunea creată de această ‘realitate alternativă’ menită să anihileze procedeele clasice de cunoaștere, explorare, evaluare, cercetare și într-un final de separare a adevărului de minciună și a falsului de autentic, Critica Rațiunii Pure, la care Kant a muncit cu atâta sârg și spor încât a intrat în deficit de libidou, dispare. Principiile cunoașterii empirice sau apriorice nu mai are contează. Nu mai există puncte de reper stabile. Totul se relativizează și imaginarul se confundă cu realitatea obiectivă până la punctul în care totul poate fi supus interpretării. În acest context modern denaturat până și Adevărul și-a pierdut proprietatea naturală de a fi adevărat…

Priviți de exemplu, cum astăzi o propagandă de sorginte chirilică mascată reușește să distorsioneze o realitate istorică și să manipuleze percepția unei majorități a populației românești, reușind ca la nici treizeci de ani de când ne scuturam de plaga purulentă a ciumei roșii să ne convingă că Europa este dușmanul iar ‘fratele’ mai mare de la răsărit ne poate fi și prieten nu doar vecin. Că ieșirea din Uniunea Europeană și aderarea la ’Uniunea Euroasiatică’ este răspunsul la rugăciunea oricărui ateu sincer. Că dacă vrem homosexualitate o avem deja pe a noastră, cu rădăcini sănătoase, în bisericile ortodoxe strămoșești. De care ar trebui să fim mândri. De ce să o vrem pe a lor ? Că dacă vrem să nu ne pierdem haiducii care fură de la noi ca să ne dea și nouă, după gratii, nu avem ce căuta în Occident. De ce să ne învețe pe noi Soroș ce înseamnă o societate deschisă când Stalin ne-a arătat câte avantaje oferă o societate închisă ? De ce să ne exploateze străinii resursele când rușii și le pot extrage și singuri ? Ce nevoie avem noi de mofturi occidentale precum libertate, democrație și drepturile omului când idealuri nobile are si Iliescu ? De ce să fim țăranii altora când avem boierii noștri ? De ce după ce strămoșii noștri i-au așteptat pe americani, acum, când în sfârșit au venit, să nu le-o plătim înapoi și să îi facem și noi să aștepte ? De ce să așteptăm libertatea de la Occident când Răsăritul și Orientul au înțeles de mult că nimeni nu ne poate elibera de noi înșine ?…

Cică băiatul ăsta, mai prusac de felul lui, Immanuel Kant, a trăit toată viața lui cu o senzație de înțepătură în frunte. Fiindcă a avut o minte ascuțită. Și pentru că filozofia sa gâdila prin prezență, generațiile ulterioare de rumegători cerebrali au fost inspirați să gândească cu litere de tipar noi și noi concepte filozofice. Chiar și pentru noi…Iar nouă azi, la ce ne mai folosește ?!?

Se zice că Kant atât a umblat după cunoaștere din pură rațiune până a atins un nivel critic și a murit sănătos, imortalizat de istorie.

Ce șanse îi mai rămân însă rațiunii noastre critice în epoca Post-Adevăr ?

 

Damblarin

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.