ANUL DRAGONULUI DE LEMN

Noul an chinezsc 2024 se va numi în calendarul chinezesc ‘Anul Dragonului de Lemn’.

Ce ar putea însemna asta pentru restul lumii ? Sau, chiar pentru China ?

Pentru că avem două elemente de bază incluse în descriere:
1)’Dragonul’, ca simbol al excepționalismului chinezesc și 2)’Lemnul’, ca simbol al unei false pretenții de superioritate dominantă, predicția simbolistică este una antagonistă.


Cu Ying și Yang. Cu ioi sau zbang. Cu Taiwan sau doar Xinjiang. Cu Xi Jinping sau blondul Trump. Cu Orașul Înterzis sau Las Vegas. Cu ochi mijiți sau zâmbet fals.

Pentru că în eventualitatea revenirii Marelui Blond la Casa Albă, la nivel declarativ ( cel puțin până în momentul de față), simpatia americană e promisă Moscovei și nu Beijingului.

Cred că indiferent cine câștigă cursa pentru Biroul Oval, blazonul ‘Anul Dragonului de Lemn’ chinezesc se va sculpta în Chinatownul din Washington.

Nu, nu în Europa. Pentru că europenii își vor flutura chiloții albi în vârf de băț pe plajele Normandiei dacă ‘Make America Disgrace Again’ își va fluiera trupele din cadrul NATO ca să mărșăluiască înapoi, pe ‘tărâmul celor curajoși și liberi’. (Curajoși, că mai iasă din casă pe străzile inundate de arme de foc. Liberi, de protecție socială și asigurări de sănătate).

Căci un NATO rămas fără americani va fi ca o nuntă fără lăutari, ca o ‘rață pe varză’ fără rață sau ca o Frecție Galenica la un picior de lemn de plop.

Macron va putea atunci să tricoteze bocanci franțuzești pentru visata armată a Europei, iar Olaf Scholz să bată șnițelele hamburgheze pentru popota aceleiași armate utopice. De catering și fanfară se va ocupa Rishi Sunak, britanicul (zis și ‘indianul’).

De ce ? Fiindcă Europa nu a fost și nu va fi mai mult decât organul pendulă dintre testicolul de peste Atlantic și cel din Extremul Orient. Adică, acel organ care întotdeauna se bagă, dar nu livrează niciodată.

Deci, va fi China un ‘Dragon’ căruia nu i se va putea opune nime ? Nici Taiwan ? Nici Filipine ?…(mai adăugați voi și alte rime).
Sau doar un ‘Lemn’ de bambus, gol pe dinăuntru dar umplut cu orez ?
Pentru că un dragon de lemn e doar un bibelou decorativ, la urma urmei.

Cred că, propagandistic vorbind, ‘Anul Ursului de Bambus’ ar fi evocat o imagine mai autentic chinezească pentru anul 2024. Fiindcă Panda mai este denumit și ‘Sweet Bamboo Killer’.

Sau, chiar mai potrivit, Kung Fu Panda !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.